Keywords en zoektermen

Maak een lijst van keywords en zoektermenen waarmee u gevonden wilt worden en verwerk deze op veel plaatsen in uw website in de verschillende teksten. Het is beslist niet voldoende om ergens op één pagina te vermelden dat u fotograaf bent.
Gebruik geen vaktermen en jargon maar zoveel mogelijk woorden waarop uw potentiële klanten zoeken.

Zoekmachines en tekst

Zoekmachines "zien" alleen tekst en geen afbeeldingen, verwerk daarom tekst in uw website. Schrijf bij foto’s geen onduidelijke bijschriften die alleen voor u betekenis hebben, maar gebruik juist termen die potentiële bezoekers in een zoekmachine zullen intypen. Als u veel tekst bij de foto’s niet mooi vindt, maak dan gebruik van het verborgen bijschrift

Links naar uw website

Zorg ervoor dat andere sites naar uw site linken, hierdoor zal uw ranking in de zoekmachines stijgen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door links "uit te wisselen" met collega’s, leveranciers, agenten, galeries, enz.

Google sitemap

Met een Google sitemap (inbegrepen bij de Professional website) worden alle pagina’s van uw website in één keer bij Google aangemeld. Voorbeeld van een sitemap (XML-bestand).
Belangrijk: een sitemap is alleen maar zinvol wanneer uw website ook voldoende tekst met relevante keywords bevat.

Up to date

Bezoekers zullen alleen terug komen als u ze daarvoor een reden geeft. Zorg er daarom voor dat er regelmatig nieuwe foto’s te zien zijn op uw homepage. Wanneer u nieuwe inhoud aan uw website hebt toegevoegd, kunt u uw klanten hiervan op de hoogte brengen middels een nieuwsbrief.
Misverstanden: "Als ik een website heb, komen de bezoekers vanzelf"

E-mailhandtekening

Voeg het adres van uw homepage toe aan alle uitgaande e-mail. In de meeste e-mailprogramma’s zit een functie waarmee dit automatisch gedaan kan worden.

Watermerk

Maak gebruik van de mogelijkheid om automatisch een watermerk op uw foto’s te printen. De herkomst van een "geleende" foto is dan altijd te achterhalen en bezoekers die uw foto's doorsturen naar anderen maken op deze manier reclame voor uw website.
Watermerk voorbeelden

Niet te lang

Verdeel de inhoud van uw website in maximaal 5 hoofdcategorieën en verdeel eventueel een hoofdcategorie in 2-8 subcategorieën. Voeg niet meer dan 25 foto’s toe aan één categorie en laat tekstpagina’s niet langer worden dan de hoogte van 2-3 schermen. Verdeel zonodig de inhoud over meerdere pagina’s.

Contactgegevens

U maakt een meer betrouwbare indruk wanneer u op uw website een adres en een vast telefoonnummer vermeldt, dus niet alleen uw mobiele nummer. Verder staat het professioneler als u niet het e-mailadres van uw Internet Service Provider gebruikt maar juist het adres dat bij uw domeinnaam hoort.

Geduld

Het kan enkele maanden duren voordat uw website in Google opgenomen wordt en dit is vooral afhankelijk van het aantal links naar uw website.
Zolang uw website nog niet door Google opgenomen is, kunt u ook niet via Google uw website oproepen, maar moet u het adres van uw website invoeren in de adresbalk van uw browser.
Misverstanden: "Mijn website verschijnt vanzelf bovenaan bij de zoekmachines"

Zie ook de pagina met veel gestelde vragen over zoekmachines