1. Mijn website verschijnt vanzelf bovenaan bij de zoekmachines
 2. Als een bezoeker nog vragen heeft, dan belt hij wel
 3. Ik moet mij met een opvallende website onderscheiden
 4. Zoekmachines zijn voor mij niet zo belangrijk
 5. Een goede foto heeft geen bijschrift nodig
 6. Als ik producten wil verkopen heb ik genoeg aan een website
 7. Het is handig om PDF bestanden op mijn website te zetten
 8. Als mijn concurrenten het ook doen, is het waarschijnlijk goed
 9. Als ik veel domeinnamen registreer, krijg ik meer bezoekers
 10. Als ik een website heb, komen de bezoekers vanzelf
 11. Bezoekers van mijn website interesseren zich voor mij
 12. Mijn bezoekers nemen de tijd voor mijn website
 13. Mijn bezoekers hebben allemaal een Apple computer
 14. Bezoekers komen altijd via de homepage op mijn site
 15. Fotografen mogen best taalfouten maken
 16. Mijn bezoekers hebben een groot scherm en een snelle verbinding

Misverstand 1: "Mijn website verschijnt vanzelf bovenaan bij de zoekmachines."

Fout. Uw website wordt waarschijnlijk binnen enkele weken in verschillende zoekmachines opgenomen, maar hiervoor zijn geen garanties. De uiteindelijke ranking is veranderlijk en afhankelijk van veel factoren, waaronder het aantal concurrenten, (de kwaliteit van) de inhoud en het aantal links naar uw website.
Een goede positie in de zoekmachines kunt u alleen bereiken door er moeite voor te doen.
Tien tips voor meer bezoekers op uw website

Misverstand 2: "Als een bezoeker nog vragen heeft, dan belt hij wel."

Fout. Dit is een veelgebruikt excuus om bijvoorbeeld geen prijzen te vermelden. Maar als belangrijke informatie op uw website niet vermeld wordt, maakt dat een onbetrouwbare en ongeloofwaardige indruk. Een bezoeker zal dan ook niet de moeite nemen om u te bellen of langs te komen, er zijn tenslotte genoeg andere websites die de gezochte informatie wel duidelijk vermelden.
Externe link (Engelstalig): Top Ten Web-Design Mistakes

Misverstand 3: "Ik moet mij met een opvallende website onderscheiden."

Fout. Uw bezoekers zijn waarschijnlijk niet geïnteresseerd in uw website maar alleen in de inhoud. Zij zijn op zoek naar het antwoord op een vraag of de oplossing van een probleem en willen die zo snel mogelijk vinden. Wanneer uw website de taak van uw bezoeker niet zo makkelijk mogelijk maakt, is de kans groot dat hij voortijdig afhaakt.

Misverstand 4: "Zoekmachines zijn voor mij niet zo belangrijk."

Fout. Dit is een veel gebruikt excuus om een aantal "moeilijke" aspecten van de website (goede tekst, gebruiksvriendelijheid, indexeerbaarheid) te negeren en een site te maken die "alleen maar" mooi is.
Met een "zoekmachine-vriendelijke" site zult u echter veel meer bezoekers krijgen (circa 80%) en hiertussen bevinden zich zeker ook potentiële klanten.

Misverstand 5: "Een goede foto heeft geen bijschrift nodig."

Fout. Zelfs de mooiste foto is onzichtbaar voor zoekmachines als er geen tekst bij staat. Een zoekmachine kan geen foto’s "zien", alleen de tekst die u erbij vermeldt.
Daarnaast heeft een goed bijschrift wel degelijk een toegevoegde waarde, achtergrondinformatie verhoogt de interesse van uw bezoekers.

Misverstand 6: "Als ik producten wil verkopen heb ik genoeg aan een website."

Fout. Producten (of diensten) via het internet verkopen is beslist niet zo eenvoudig als het lijkt.
 • U zult het eerste jaar waarschijnlijk geen winst maken.
 • Ook een webwinkel kost veel tijd en energie.
 • Alleen een website is niet voldoende, klanten komen niet vanzelf.

Misverstand 7: "Het is handig om PDF bestanden op mijn website te zetten."

Fout. PDF bestanden zijn zeer goed geschikt om afdrukken van te maken, maar beslist niet als alternatief voor een gewone HTML pagina. Plaats alleen PDF bestanden op uw website als u er een goede reden voor heeft, niet omdat de informatie toevallig als PDF beschikbaar is.
Lees hier waarom: PDF: Unfit for Human Consumption

Misverstand 8: "Als mijn concurrenten het ook doen, is het waarschijnlijk goed."

Fout. De kans is groot dat uw concurrent het ook maar van iemand anders gekopieerd heeft die er nog niet zoveel ervaring mee had. Er worden nog steeds erg veel gebruiksonvriendelijke websites gemaakt.
Kijk dus niet hoe de website van uw concurrent eruit ziet, maar vraag aan uw klanten wat zij van uw website verwachten. De website is tenslotte voor hen bedoeld.

Misverstand 9: "Als ik veel domeinnamen registreer, krijg ik meer bezoekers."

Fout. Ook hier is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. U kunt daarom beter één goede naam naar uw website laten verwijzen dan 10 slechte. Daarnaast is het voor uw klanten verwarrend wanneer u met meerdere domeinnamen adverteert.
Een extra domeinnaam is wel zinvol als uw naam vaak fout gespeld wordt. Ook staat het professioneler wanneer u zowel de .nl als de .com variant heeft geregistreerd (mits beschikbaar).
Veel gestelde vragen over domeinnamen

Misverstand 10: "Als ik een website heb, komen de bezoekers vanzelf."

Fout. Er zijn miljoenen websites op het internet, bezoekers komen alleen als ze uw website kunnen vinden en ook hoger waarderen dan de website van uw concurrent.
De belangrijkste eigenschappen van een goede website:
 • Interessante, actuele en betrouwbare informatie
 • Pagina’s die snel laden
 • Duidelijke en overzichtelijke indeling

Misverstand 11: "Bezoekers van mijn website interesseren zich voor mij."

Fout. Mensen bezoeken uw website omdat zij op zoek zijn naar het antwoord op een vraag of de oplossing van een probleem. U heeft ongeveer 5 seconden de tijd om uw bezoeker ervan te overtuigen dat het antwoord op uw website te vinden is anders zal hij zich met circa twee clicks naar de website van uw concurrent begeven.
Kom daarom direct ter zake, gebruik geen teksten als "Welkom op mijn site", vermijd zinnen die met "Ik" of "Wij" beginnen en onthoud dat de website niet voor u bedoeld is, maar voor uw bezoekers.

Misverstand 12: "Mijn bezoekers nemen de tijd voor mijn website."

Fout. De doorsnee-bezoeker neemt veel minder tijd voor uw website dan u waarschijnlijk zou willen en zal uw site verlaten zo gauw zijn vraag beantwoord is. Als u wilt dat bezoekers meer tijd op uw website doorbrengen of meer pagina’s bekijken, kunt u dat bereiken door meer (interessante) inhoud aan uw site toe te voegen.

Misverstand 13: "Mijn bezoekers hebben allemaal een Apple computer."

Fout. Zelfs bij websites die zich hoofdzakelijk op de grafische branche richten, heeft het grootste deel van de bezoekers geen Apple maar een PC. Bij "gewone" sites is het percentage Apple-gebruikers minder dan 5%.

Misverstand 14: "Bezoekers komen altijd via de homepage op mijn site."

Fout. Iedereen, dus ook een zoekmachine, kan een link maken naar een willekeurige pagina in uw website. Via deze link komt een bezoeker dan op uw website terecht zonder ooit de homepage gezien te hebben.
Om deze reden moet belangrijke informatie (uw naam, navigatieknoppen, link naar de homepage) op iedere pagina duidelijk zichtbaar en op dezelfde plaats aanwezig zijn.

Misverstand 15: "Fotografen mogen best taalfouten maken."

Fout. Op websites van fotografen komen verrassend veel taalfouten voor. De meeste fotografen schijnen te denken dat een potentiële klant hier wel doorheen kijkt en dat de kwaliteit van de foto's dit gebrek ruimschoots zal compenseren. Uiteraard is dit niet zo, bezoekers beoordelen een fotograaf niet alleen op zijn foto's maar op de complete website, inclusief tekst.

Misverstand 16: "Mijn bezoekers hebben een groot scherm en een snelle verbinding."

Fout. De veronderstellingen van de website-eigenaar wijken meestal af van de feitelijke situatie zoals die uit de vele online statistieken af te lezen is. Er zijn veel mensen die een kleine laptop gebruiken om te internetten en ook een ADSL-verbinding kent spitsuur. Wanneer u hier geen rekening mee houdt, zult u potentiële klanten uitsluiten en dat is zonde. Ga daarom altijd uit van de kleinste gemene deler.
Do's & don'ts voor het indelen van uw website

Zie ook de pagina met de 10 meest gemaakte fouten op een fotowebsite