Bijschriften

Geef alle foto's een uniek en interessant bijschrift. Het is meestal niet zinvol om te beschrijven wat er op de foto te zien is, dat levert doorgaans saaie teksten op die weinig goede keywords bevatten voor zoekmachines.
Beter is het om te vertellen waarom u de foto gemaakt heeft en hoe u eventuele problemen (op een creatieve wijze) hebt opgelost. Als u de foto voor een klant heeft gemaakt, vertel dan wat de opdracht was. De naam van de klant is meestal niet heel interessant.
De 10 meest gemaakte fouten op een foto website

Namen van pagina's

Gebruik geen zelf verzonnen en onduidelijke woorden, afkortingen of nummers voor de namen van pagina's, maar geef iedere categorie een duidelijke naam en probeer ook hier keywords te gebruiken. Uw website zal zo beter geïndexeerd worden door zoekmachines en uw bezoekers kunnen dan makkelijk vinden wat ze zoeken.

Contact info

Vermeld uw volledige contactgegevens op de contactpagina. Noteer uw telefoonnummer op een makkelijk leesbare manier:
  • makkelijk leesbaar: 020-123 45 67
  • moeilijk leesbaar: 0201234567
Het is niet nodig om uw domeinnaam op uw website te vermelden. Eventueel kunt u ook overwegen om gebruik te maken van het e-mailformulier en geen e-mailadres op de site vermelden, u zult dan minder spam ontvangen.

Schrijf consequent

Begin zinnen en namen met een hoofdletter en doe dit overal. Het staat erg slordig wanneer u hier niet consequent in bent. Het zelfde geldt voor de taal: kies voor Nederlands of Engels maar gebruik niet twee talen door elkaar.
Schrijf geen tekst in ALLEEN HOOFDLETTERS, ook niet de namen van de pagina's. Het lijkt dan alsof u schreeuwt, het is moeilijker leesbaar en maakt een onprofessionele indruk.

Aantallen

Maak niet meer dan 5 hoofdcategorieën en verdeel zonodig een hoofdcategorie in 2 tot 8 sub-categorieën. Het staat niet mooi als de regel met categorieën afbreekt (steeds meer mensen hebben een laptop met een klein beeldscherm).
Een categorie die minder dan 10 foto's bevat maakt een beetje een lege indruk, maar meer dan 25 foto's is ook niet goed: het wordt dan moeilijk om een bepaalde foto terug te vinden.
Misverstanden over een eigen website

Links

Uitgaande links (vanaf uw site naar andere sites) hebben geen positieve invloed op uw positie in de zoekmachines. Desondanks kan het zinvol zijn om links op uw website te plaatsen. Denk dan hieraan:
  • Let er op dat alle links op uw website (ook voor e-mailadressen) aanklikbaar zijn.
  • Vermeld de link alleen op uw website als de andere website ook voor uw bezoekers interessant zou kunnen zijn en vertel ook duidelijk (met enkele korte zinnen) waarom.
  • Zet links naar andere websites bij voorkeur op een aparte pagina en liever niet op de homepage.
  • Zorg ervoor dat duidelijk is waarnaar u linkt voordat de bezoeker op de link klikt. Gebruik daarom niet de tekst "klik hier" in een link.
  • Het protocol ("http://") kunt u weg laten.
Tien tips voor meer bezoekers op uw website

Zelfportret

Potentiële opdrachtgevers willen graag zien met wie ze te maken hebben, het is daarom een goed idee om een foto van uzelf op de contactpagina te plaatsen. Neem hiervoor echter geen "artistieke" foto waarop uw gezicht achter de camera verborgen is.

Wees netjes

Een potentiële nieuwe klant heeft soms alleen uw website waarop hij u kan beoordelen. Als uw website een slordige indruk maakt (spelfouten, onscherpe foto's, onvolledige informatie, enz.) zal de bezoeker concluderen dat u ook een slordige fotograaf bent.

Wees concreet

Vergeet niet te vermelden dat u professioneel fotograaf bent en dat men u in kan huren voor een opdracht. Voor u is dit vanzelfsprekend, maar voor een bezoeker lang niet altijd want veel foto websites zijn van amateurfotografen.
Laat alleen uw goede foto's zien en kies een duidelijke richting. U komt serieuzer en ervarener over wanneer u zich presenteert als specialist in een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld mode- of reisreportages), dan wanneer u de indruk probeert te wekken dat u alles kunt.

Geef informatie

Ga er niet van uit dat bezoekers wel een e-mail zullen sturen als ze nog vragen hebben. Het is waarschijnlijk makkelijker om door te klikken naar een concurrent die de gezochte informatie wel op zijn website vermeldt. Potentiële klanten zullen pas de moeite doen om contact met u op te nemen nadat uw website hen overtuigd heeft.

Scherpe foto's

Controleer of de foto's scherp zijn. Dit is niet vanzelfsprekend want afbeeldingen worden onscherp als u ze kleiner maakt, ook als het originele bestand wel scherp is. Bijna altijd is het nodig om de foto's te verscherpen alvorens u ze op de website plaatst.
Foto's verkleinen met Adobe Photoshop

Zie ook de pagina met tien tips voor meer bezoekers op uw website