Om bepaalde Google diensten te kunnen gebruiken in combinatie met uw eigen domeinnaam, is het eerst nodig om uw domeinnaam te verifiëren. Hiermee 'bewijst' u aan Google dat u de rechtmatige houder van het domein bent.
Het gaat onder andere om deze diensten:

  • Google Webmasterhulpprogramma's (Webmaster Tools)
    Webmasterhulpprogramma's geeft inzicht in de informatie die bij Google bekend is over uw website en geeft ook tips waarmee uw site beter geïndexeerd kan worden. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld zien hoe vaak uw site in de vindresultaten vertoond is en dankzij welke zoektermen dat gebeurde.
  • Gmail (met een info@uwdomein.nl e-mail adres)
    Gmail is de e-mail dienst van Google, meer informatie vindt u op deze pagina: Een e-mail account bij uw website

Nadat u een Google account heeft aangemaakt, kunt u uw domeinnaam verifiëren door een 'DNS TXT' record aan uw website toe te voegen. U krijgt hiervoor van Google een code (zie screenshot), die u bij uw website op de pagina Beheer > Instellingen > Nameserver moet invoeren.
Voeg op uw website bij 'Naam' uw domeinnaam in (zonder 'www.'), gevolgd door een punt. Bij 'Type' selecteert u de optie 'TXT' en bij 'Waarde' plakt u de verificatiecode van Google. Als laatste klikt u op Wijzigingen opslaan.

Belangrijk: nadat u de code op de juiste manier in uw website heeft ingevoerd, kan het tot 48 uur duren voordat uw site door Google geverifieerd wordt.

Eigendom verifiëren

Waarom wordt mijn website niet in Google gevonden?